Тарілка здорового харчування — це концепція, що була розроблена експертами з Гарвардського університету. Вона допомагає налагодити харчування та зробити здоровий вибір простим і зрозумілим. Вона пропонує візуальне уявлення про те, як повинні виглядати прийоми їжі, щоб вміст і співвідношення основних поживних речовин був у них максимально збалансований.
• Півтарілки овочів і фруктів. Овочі та фрукти є основою здорового раціону. Вони багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти і клітковину, що сприяє підтримці імунної системи, покращенню травлення та загальному самопочуттю. Різноманітність кольорів на тарілці означає різноманітність корисних речовин. Спробуйте додавати до кожного прийому їжі не менше двох різних видів овочів або фруктів.
• Чверть тарілки цільнозернових продуктів. Цільнозернові продукти, такі як вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь, є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією на тривалий проміжок часу.
• Чверть тарілки білків. Білки є необхідними для росту і відновлення тканин, підтримки м'язової маси і забезпечення тривалого відчуття ситості. Обирайте рибу, курку, бобові, горіхи або насіння. Включення різних джерел білка допоможе забезпечити різноманітність амінокислот та інших корисних речовин.
• Не забувайте про здорові жири. Оливкова олія, авокадо, горіхи і насіння містять корисні мононенасичені і поліненасичені жири, які підтримують здоров'я серця, мозку і шкіри. Вони також можуть допомогти зменшити запальні процеси в організмі.
• Пийте достатньо води. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Вода — це найкращій вибір для втамування спраги, вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення і запобігає зневодненню.
Здорова тарілка допомагає легко контролювати порції і забезпечити різноманітність у раціоні, що робить здорове харчування простим і доступним. Пам'ятайте, що кожен прийом їжі — це можливість зробити здоровий вибір і покращити своє самопочуття.
Проєкт реалізує Центр громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування.
#ЦГЗ
#ХмельницькийОЦКПХ
#здоровехарчування
#зх5кроків
#здорове5харчування
Здорове харчування – це основа не тільки для фізичного розвитку, але й для психічного благополуччя дитини. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Діти, які харчуються правильно, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету.
Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України у співпраці з Департаментом освіти та науки Хмельницької ОВА, Центром громадського здоров’я МОЗ України, за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування реалізує освітню ініціативу «П'ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей.
На Хмельниччині до освітньої ініціативи долучилися:
- опорний заклад “Городоцький ліцей № 2” Городоцької міської ради;
- Заслучненський ліцей ім. О. Іщука Заслучненської сільської ради;
- Плужненський ліцей ім. Р. Бортника Плужненської сільської ради;
- Нетішинський академічний ліцей Нетішинської міської ради;
- Шепетівський НВК № 1 (ЗОШ І-ІІ ст. та ліцей ім. Героя України М. Дзявульского);
- Судилківський ліцей Судилківської сільської ради;
- Старокостянтинівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 Старокостянтинівської міської ради;
- Базалійський ліцей Теофіпольської селищної ради;
- Соколівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Ярмолинецької селищної ради;
- Чемеровецький НВК № 1 “Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., ліцей та міжшкільний навчально-виробничий комбінат” Чемеровецької селищної ради;
- Меджибізький ліцей Меджибізької селищної ради;
- Деражнянський ліцей № 1 ім. П. Стрілецького Деражнянської міської ради;
- КЗ загальної середньої освіти “Ліцей № 16 ім. В. Козубняка” Хмельницької міської ради;
- Кам’янець-Подільський ліцей “Славутинка” Хмельницької обласної ради;
- Мукшо-Китайгородський ліцей Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради.
Ці навчальні заклади стануть майданчиками для поширення знань і формування корисних харчових звичок серед учнів. Освітні кампанії допомагають дітям дізнатися, як робити правильний вибір в їжі та вести активний спосіб життя – все це у формі веселих занять!